Masz słabą krzepliwość? Spożywaj produkty zawierające witaminę K

Udowodnione jest, iż nasz organizm potrzebuje jedynie dwóch miligramów witaminy K na dobę. Można jedynie próbować sobie wyobrazić jak niewielka jest to ilość. Czy jednak oznacza to, że jest ona mniej ważna dla naszego zdrowia od innych witamin, których potrzebujemy więcej do właściwego funkcjonowania? Otóż wcale nie. Jest to witamina równie potrzebna dla zachowania zdrowia, jak takie składniki mineralne, jak magnez, żelazo czy fosfor. Pełni ona bowiem bardzo ważne funkcje w organizmie: zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi (więc jednocześnie powoduje relatywnie szybkie zatrzymanie krwawienia), zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe oraz hamuje rozwój wielu rodzajów raka, na przykład raka piersi, jajnika czy okrężnicy. Jej niedobór więc powoduje słabe gojenie się ran i niski poziom krzepliwości krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jednak uważajmy! Można tą witaminę również przedawkować, czego skutkiem jest niedokrwistość, nadmierna potliwość i nieprzyjemne uczucie gorąca. Wszystko więc z umiarem.

Comments are closed.

Powiązane
  • Badania krwi w ciąży
    Kobieta w ciąży powinna być pod stałą kontrolą lekarza. Tylko w ten sposób zyska niemal pewność, że jej dziecko rozwija się prawidłowo i że ona także bez problemów przejdzie okres …
  • Dieta dla chorych
    Jak wiadomo, osoby chorujące na wszelakiego rodzaju przypadłości, niekiedy nie są w stanie w żadnym, nawet najmniejszym wypadku, niczego zdziałać. Nieraz jest to dla nich na tyle kłopot, że nie …
  • Jak się odchudzać?
    Otyłość oraz nadwaga to coraz większe problemy współczesnych ludzi. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia ze względu na narastający problemy zdecydowała się wpisać obie przypadłości, jako choroby cywilizacyjne. Na całym świecie liczba osób …
Najnowsze komentarze
    Strony