Masz słabą krzepliwość? Spożywaj produkty zawierające witaminę K

Udowodnione jest, iż nasz organizm potrzebuje jedynie dwóch miligramów witaminy K na dobę. Można jedynie próbować sobie wyobrazić jak niewielka jest to ilość. Czy jednak oznacza to, że jest ona mniej ważna dla naszego zdrowia od innych witamin, których potrzebujemy więcej do właściwego funkcjonowania? Otóż wcale nie. Jest to witamina równie potrzebna dla zachowania zdrowia, jak takie składniki mineralne, jak magnez, żelazo czy fosfor. Pełni ona bowiem bardzo ważne funkcje w organizmie: zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi (więc jednocześnie powoduje relatywnie szybkie zatrzymanie krwawienia), zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe oraz hamuje rozwój wielu rodzajów raka, na przykład raka piersi, jajnika czy okrężnicy. Jej niedobór więc powoduje słabe gojenie się ran i niski poziom krzepliwości krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jednak uważajmy! Można tą witaminę również przedawkować, czego skutkiem jest niedokrwistość, nadmierna potliwość i nieprzyjemne uczucie gorąca. Wszystko więc z umiarem.

Comments are closed.

Powiązane
  • Zdrowe serce – gwarancją długiego życiaZdrowe serce – gwarancją długiego życia
    Mózg i serce to dwa najważniejsze organy naszego organizmu. Od poprawnej pracy mózgu zależą wszystkie czynności życiowe, w tym i praca serca, które odpowiada za poprawne tłoczenie krwi po organizmie. …
  • Porada dietetykaPorada dietetyka
    Bez wątpienia można stwierdzić, że w Polsce korzystanie z porad dietetyka nie jest tak modne jak na przykład na Zachodzie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych. Oczywiście ktoś może stwierdzić, że …
  • Domowe sposoby na chorobyDomowe sposoby na choroby
    Z pewnością faszerowanie się różnymi tabletkami nie jest żadną przyjemnością. Wszystkie takie środki zawierają w sobie chemię, a dodatkowo koszty związane z ich kupowaniem są naprawdę drogie. Ponadto często musimy …
Najnowsze komentarze
    Strony